KIRJAHAASTE - DIVERGENT, WORLD AFTER, WINNER'S CURSE JA MUITA LUKEMISEN ARVOISIA TUTTAVUUKSIA

Mabn, kiitos vielä tosi mieluisesta haasteesta! Vakkarilukijoille ei liene yllätys, että rakastan kaikkia kirjoihin liittyviä haasteita :) Luen yleensä kaikki kirjat englanniksi muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ja mulla onkin tämän vuoden tavoitteena lukea 50 kirjaa. Nyt fantasiakirja Seraphinan saatuani loppuun ajattelin vihdoin vastata haasteeseen ja kertoa mitä luin & luen ja mitä luen seuraavaksi :)WORLD AFTER by Susan Ee ★★★★★
PENRYN AND THE END OF DAYS #2

Vaikka tämän kirjan lukemisesta onkin hiukan enemmän jo aikaa niin pakko edelleen vaan hehkuttaa tätä Penryn and the End of Days kirjasarjaa, josta World After on sarjan toinen osa. Arvostelu eli kauheeta hehkutusta kirjasarjasta luettavissa täällä. Mun tekee ihan fyysisesti pahaa, että kolmas osa ilmestyy vasta toukokuussa 2015! Ainoastaan toinen yhtä hyvä kirja voi parantaa mut tästä olotilasta! :D
“He glares at me as if he already hates it. “What is it?”
I consider lying but what’s the point? I clear my throat. “Pooky Bear"
He’s silent for so long I’m beginning to think he didn’t hear me when he finally says, “Pooky. Bear.”
“It was just a little joke. I didn’t know.”
“I’ve mentioned that names have power, right? Do you realize that when she fights battles, she’s going to have to announce herself to the opposing sword? She’ll be forced to say something ridiculous like, ‘I am Pooky Bear, from an ancient line of archangel swords.’ Or, ‘Bow down to me, Pooky Bear, who has only two other equals in all the worlds.’ ” He shakes his head. “How is she going to get any respect?” ― Susan Ee, World AfterWINNER'S CURSE by Marie Rutkoski ★★★★-
THE WINNER'S TRILOGY #1

Tarina perustuu kuvitteelliseen maailmaan, jossa seurapiirineidot kantavat helmoissaan tikareita ja tulevaisuudella on tarjota ainoastaan kaksi tietä: mennä naimisiin tai kouluttautua sotilaaksi. Kirja seuraa Valorialaisen sotakenraalin Kestrel tyttären ja tämän orjamarkkinoilta ostaman salaperäisen Herrani orja Arinin Romeo& Julia tyyppistä rakkaustarinaa. Kirja on jännä yhdistelmä menneitä aikakausia ja steam punkia. Ensimmäisen luvun englanniksi voit lukea tästä.

World Afterin jälkeen oli vaikea valita mitään kirjaa luettavaksi - pelkäsin, että petyn mihin tahansa kirjaan sen jälkeen. Winner's Curse kuitenkin oli sopivan erilainen sekoitus vähän kaikkea, enkä voi sanoa lukeneeni vastaavaa kirjaa aikaisemmin, joten se piti hyvin mielenkiintoni yllä. Jotkin Kestrelin päätökset olivat sen verran hassuja ja epäloogisia, että aavistuksen kirjan uskottavuus kärsi - erityisesti lopussa. Josta päästäänkin siihen, että kirja loppui NIIN ärsyttävään kohtaan, että mun on pakko lukea myös seuraava osa kun se joskus ilmestyy! :D
“Arin smiled. It was a true smile, which let her know that all the others he had given her were not.”
Marie Rutkoski, The Winner's Curse SERAPHINA by Rachel Hartman ★-
SERAPHINA #1

Gorreddin kuningaskunnassa ihmisten ja lohikäärmeiden välillä vallitseva rauha on vaakalaudalla. Kuningas on murhattu lohikäärmeen elkein ja rotujen välinen rauha alkaa rakoilla. Kuninkaan murha ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen ja hovissa herää kysymys: kuka, tai mikä murhasi kuninkaan?

Seraphinalla, prinsessa Seldan musiikinopettajalla, on erityisen hyvä syy pelätä molempia osapuolia, sillä hän on puoliksi lohikäärme ja puoliksi ihminen - ennenkuulumaton yhtälö niin ihmisten kuin lohikäärmeidenkin piireissä. Sodan välttääkseen Seraphina ajautuu auttamaan Seldan tulevaa puolisoa prinssi Luciania kuninkaan murhan selvittämisessä.

Kirjan maailma on todella hyvin rakennettu ja ihmisten näköiseksi muuntautuva lohikäärmeiden rotu uskottavasti luotu. Alusta loppuun vallitsee kiehtova sadunomainen fiilis. Seraphina on nuorten englanninkielinen ns. hi-fantasy kirja eli kirjoitustyyli tekee siitä paikoitellen aika raskasta luettavaa. Kirjan alku oli vähän tylsä, mutta kun tarina lähti kunnolla käyntiin olin ihan mielissäni, että jatkoin kirjan lukemista hitaasta alusta huolimatta.
“I was drawn to his aloofness, the way cats gravitate toward people who’d rather avoid them.”
Rachel Hartman, Seraphina


DIVERGENT by Veronica Roth ★★★★+
DIVERGENT #1

Suuren sodan (kirjassa ei mainittu varsinaisesti mistä sota lähti ja keitä vastaan sodittiin) jälkeen ihmiset olivat eri mieltä siitä mistä perimmäisestä syystä sota oli saanut alkunsa. Syytettiin ihmisten itsekkyyttä, epärehellisyyttä, tyhmyyttä, pelkuruutta ja väkivaltaisuutta. Sopuun uuden yhteiskunnan linjauksesta ei kuitenkaan päästy ja niin syntyi viisi eri ääripään jaostoa: epäitsekkäät Vaatimattomat (Abnegation), rauhaa rakastavat Sopuisat (Amity), huimapäiset Uskaliaat (Dauntless), vain totta puhuvat Rehdit (Candor) ja fiksut tiedonjanoiset Terävät (Erudite).

Aikuiseksi tultuaan yhteisön nuoret saavat valita itselleen sopivamman jaoston tai jäädä vanhaan. Jaoston valitsemisen avuksi nuoret suorittavat testin, joka antaa selkeän tuloksen mihin jaostoon heidän tulisi mennä. Kirjan päähenkilö Tris on Abnegation, mutta hän ei ole koskaan kokenut olevansa tarpeeksi epäitsekäs kuuluakseen vanhempiensa jaostoon. Testissä ilmenee Trisin tuloksen olevan poikkeava testin antaessa useammankin sopivan jaoston. Tris on vain pelokkain kuiskauksin kuultu Divergentti (Divergent) - vaara yhteiskunnalle. Trisin uusi elämä uudessa jaostossa käy hengenvaaralliseksi. Hänelle selviää pian kuinka tärkeää ja kuinka vaikeaa on salata poikkeavuus yhden jaostoista noustessa hallitsemaan muita.

Divergentti kuulostaa kaamealta muutoin suomalaisia sanoja käyttävässä kirjassa ja suomenkieliseen teokseen olisi mielestäni voitu mielummin käyttää sanaa erilainen tai poikkeava, mutta Divergentti...oikeasti? :D

Tykkäsin! Tarina oli mielestäni mukaansa tempaava ja juonenkäänteet välillä jopa vähän yllättäviä. Jonkin verran tarinassa oli aukkoja yhteiskunnan synnystä, eikä paikka paikoin mainitun muurin toisella puolella olevasta maailmasta kerrottu mitään. Toisaalta uskon, että tämä asia korjaantuu kirjasarjan seuraavassa osassa, jota juuri aloitin lukemaan. Rakkaustarina kirjassa on aika ennalta-arvattava, mutta mielestäni se on tässä juonen kannalta erityisen toimiva ja hyvin ujutettu tarinan kulkuun.

Divergentistä on tullut myös elokuva Divergent - Outolintu. Ikävä kyllä monen kirjasta tehdyn leffan tapauksessa kirjan henki ei välity leffaan asti ja pahimmassa tapauksessa leffa on niin täyttä kuraa, että ihan sydäntä riipaisee kirjan puolesta. Divergentin kohdalla elokuva on kuitenkin ihan katsottava, vaikkakin se on aikamoinen pehmoversio kirjalle, jossa isketään puukkoa silmään. Leffasta puuttuu lisäksi kirjasta huokunut tunne, että Trishin henki on jatkuvasti uhattuna eri tahoilta.

Tästä voit lukea suomeksi ensimmäiset 30 sivua ja täältä englanniksi 100 ensimmäistä sivua. Itse tykkään enemmän englanninkielisestä versiosta, sillä mielestäni suomenkieli ei ikävä kyllä sovi tämän tarinan kertomiseen sitten millään - tarinasta tulee jotenkin lattea ja siitä katoaa se THE fiilis.

“Part of me wonders if this is a suicide mission disguised as a game.”
Veronica Roth, Divergent
DAUGHTER OF A SMOKE AND BONE by Laini Taylor
DAUGHTER OF A SMOKE AND BONE #1

"Around the world, black handprints are appearing on doorways, scorched there by winged strangers who have crept through a slit in the sky.

In a dark and dusty shop, a devil’s supply of human teeth grown dangerously low.

And in the tangled lanes of Prague, a young art student is about to be caught up in a brutal otherwordly war.

Meet Karou. She fills her sketchbooks with monsters that may or may not be real, she’s prone to disappearing on mysterious "errands", she speaks many languages - not all of them human - and her bright blue hair actually grows out of her head that color. Who is she? That is the question that haunts her, and she’s about to find out.

When beautiful, haunted Akiva fixes fiery eyes on her in an alley in Marrakesh, the result is blood and starlight, secrets unveiled, and a star-crossed love whose roots drink deep of a violent past. But will Karou live to regret learning the truth about herself?"

“It is a condition of monsters that they do not perceive themselves as such. The dragon, you know, hunkered in the village devouring maidens, heard the townsfolk cry 'Monster!' and looked behind him.”
Laini Taylor, Daughter of Smoke & Bone


INSURGENT by Veronica Roth
DIVERGENT #2

"One choice can transform you—or it can destroy you. But every choice has consequences, and as unrest surges in the factions all around her, Tris Prior must continue trying to save those she loves—and herself—while grappling with haunting questions of grief and forgiveness, identity and loyalty, politics and love.

Tris's initiation day should have been marked by celebration and victory with her chosen faction; instead, the day ended with unspeakable horrors. War now looms as conflict between the factions and their ideologies grows. And in times of war, sides must be chosen, secrets will emerge, and choices will become even more irrevocable—and even more powerful. Transformed by her own decisions but also by haunting grief and guilt, radical new discoveries, and shifting relationships, Tris must fully embrace her Divergence, even if she does not know what she may lose by doing so."


“Got that gun?” Peter says to Tobias. “No,” says Tobias, “I figured I would shoot the bullets out of my nostrils, so I left it upstairs.”
Veronica Roth, Insurgent1Q84 by Haruki Murakami
1Q84 #1

"On vuosi 1984. Aomame on liikunnanohjaaja, joka sivutyönään murhaa väkivaltaisia miehiä. Työkeikalla Aomamen taksi juuttuu liikenneruuhkaan, ja kuski neuvoo hänelle oikotien hätäpoistumistikkaita pitkin. Tikkaat kiivettyään Aomame huomaa siirtyneensä rinnakkaistodellisuuteen, jonka taivaalla on kaksi kuuta. On vuosi 1Q84.

Vuonna 1984 matematiikanopettaja Tengo muokkaa oudosta käsikirjoituksesta menestysromaanin. Kirjailijaksi väitetystä teinitytöstä Fuka-Eristä tulee tähti, mutta mystisestä lahkosta paennutta tyttöä ei maine kiinnosta. Kun Fuka-Eri katoaa ja Tengo huomaa kirjoittavansa tarinaa maailmasta, jossa on kaksi kuuta, nyrjähtää todellisuus raiteiltaan."

"Kovin moni ei varmaan osannut potkaista palleille yhtä hyvin kuin Aomame. Hän oli harjoitellut potkutyylejä tunnollisesti pitämättä yhtäkään välipäivää. Hommassa tärkeintä oli päättäväisyys. Vastustajan heikoimpaan kohtaan oli iskettävä salamannopeasti, täysin säälimättömästi ja raa'asti - niin kuin Hitler, joka löi Ranskan hetkessä iskemällä Maginot- linjan heikoimpaan kohtaan. Ei saanut epäröidä. Jahkailu saattoi koitua kuolemaksi."
― Haruki Murakami, 1Q84Tämän kirjahaasteen heitän Susannalle! :)

6 kommenttia :

 1. Oijoi, ihana kirjahaaste! <3
  World After on kyllä niin huippu, mäkin odotan ihan malttamattomana seuraavaa osaa! Naurattaa tuo pätkä jonka oot lainannut tuohon :D Ehdottomasti parhaita kirjoja ikinä!

  Oonkin lähdössä just kirjastoon palauttamaan tänään vahnaks meneviä lainoja, täytyypä kurkata löytyykö sieltä mitään näistä :) Yleensä tän tyyliset kirjat on kyllä lainassa koko ajan, ja mä tykkään ennemmin lukea ihan kirjaa kuin läppärin näytöltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mä unohdin kokonaan laittaa kenet haastan (nyt lisätty) ja ajattelin haastaa sinut! :) Olisi niin kiva kuulla mitä kirjoja olet lukenut ^^ Divergent löytyy varmasti, ellei ole lainassa, mutta Rutkosken ja Hartmanin kirjoja en ole ainakaan meidän kirjastossa nähnyt :(

   Haha, nauroin itsekseni tuolle pätkälle kun luin World Afteria. Ihan huippu toi Pooky Bear ja just sopiva kontrasti kaiken sen goren keskelle ;D

   Poista
 2. Jee kiitti! Tän haasteen otan mielelläni vastaan :) Oikein arvattu, Rutkoskea ei löytynyt ollenkaan, ja Seraphina ja Divergent olivat molemmat lainassa. Daughter of a smoke and bone löytyi suomeksi, sen nappasin mukaan. Loput näet sitten kun saan tän kirjotettua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no tottakai, mutta ainakin sait nyt Laini Taylorin kirjan :D Daughter of a Smoke and Bone puolivälin ohi menty ja vitsi en malta odottaa mitä mieltä olet siitä ;D Itse ainakin tykännyt tähän mennessä, todella erikoiset henkilöhahmot ja maailman luonti ;)

   Poista
  2. Kirjapostaus tehty! Ja nyt mun on pakko mennä ja tilata muut Taylorit... apua!

   Oli muuten mulle ihan uus juttu tuo goodread, onpas kiva paikka!

   Poista
  3. Jes! :) No älä ja vaikka alku oli minustakin vähän tylsähkö niin tarinan lähtiessä rullaamaan sai kyllä sutia iPadin näyttöjä "sivuja" käännellessä tuhatta ja sataa ;D

   Goodreads on kyllä lukijan kirjataivas, sieltä alunperin löysin Angelfallin ^^

   Poista