ÖRKKI VAI ORKIDEA?

Aloitetaan siitä, että rakastan orkideoita. Leikkokukista ostan kotiin liljoja ja tulppaaneita, mutta ruukkukukista lempparini on ehdottomasti orkidea. Tästä päästäänkin otsikon aiheeseen. Leikkokukissa on se hyvä puoli, että ne rakastavat minua ja minä niitä. Osaan pitää ne kauniina maljakossa todella pitkään. Ja sitten on ruukkukasvit erityisesti se orkidea, joka suorastaan ilkkuu ruukustaan "enpäs kuki toiste, lälläslää". Olen kuusi vuotta yrittänyt saada ostamiani ja lahjaksi saatuja orkideoita kukkimaan uudelleen - tuloksetta!

Sain viime keväänä lahjaksi taas uuden orkidean (perhoskämmekkä). Uppokastelin sitä vielä muutamia kertoja, kun se oli kukkansa pudottanut. Lehdet muuttuivat ruskeiksi, kuivuivat, tippuivat pois ja ilmajuuret näyttivät kuivahtaneen. Luovutin. Orkidea onkin siitä lähtien asustellut makuuhuoneessa kauniin rusehtavana keppikasana täysin ilman huomiota. MUTTA! Tänään huomasin, että jotain ennennäkemätöntä oli tapahtunut!

It's alive!


Taytyypä aloittaa taas sen uppokastelu jos se todella jopa kukkisi. Tällä hetkellä se on kasvattanut varsiin yhteensä kolme silmua, joista kaksi näyttää ihan normaalilta. Kolmannesta en ole ihan saletti, että kasvaako siitä varsi vai örkki. Veikkaan jälkimmäistä.

Löytyisikö teiltä hyviä loitsuja feeniksin lailla tuhkasta nousseen orkidean kasvatukseen? :)


11 kommenttia :

 1. Ei löydy vinkkejä, mutta voin samaistua tuohon, että orkideat eivät pidä minusta - niin paljon kuin niistä itse pidänkin. Olen tappanut kaikki lahjaksi saamani orkideat. Nyt pitäisi vain raaskia luopua noista törröttävistä kuolleista kepeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti tässä piileekin se juju, nimittäin tämäkin näytti vajaan vuoden ihan kuolleelta ja ironisinta on, että olin viimeviikolla heittämässä sitä roskiin :P There is still hope! :D

   Poista
 2. Minäkin sain olisiko n.3v sitten mieheltä lahjaksi orkidean, jonkin aikaa kukki ja sitten tiputti kukat eikä ole kukkinut sen jälkeen. Sen jälkeen se on vain tehnyt varteen keikejä (poikasia) joita ollaan annettu jo kaksi kasvaa jonkin aikaa varressa ja kummes siinä juuret ovat olleet tarpeeksi pitkät niin leikattu ja laitettu omaan ruukkuun. Poikaset ovat vielä kasvuvaiheessa, joten saa nähdä kukkivatko ne joskus jos jaksetaan kasvattaa niitä edes niin pitkään. Kuukausi sitten orkidea yritti taas kasvattaa tuollaista niin mies leikkasin sen heti pois (omien sanojensa mukaan teki sille abortin :D). Nyt ostin ensimmäistä kertaa jotakin orkideoilla tarkoitettua lannoitetta ja kokeilen että josko sen avulla alkaisi kukkimaan, jos ei niin saa nähdä tuleeko uusi orkidean osto eteen ja käykö sen kanssa samallalailla kuin tämän nykyisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, no tuo örkin näköinen silmu on sitten varmastikin kuvailemasi keiki :) Kaksi muuta kun näyttävät ihan erilaisilta ja yksi niistä taitaa jopa kasvaa vanhan kukan paikalla (vaikea selittää).

   Haha, voi teidän orkidea raukkaa kun joutui pienokaisestaan lupumaan :P Kävin nyt lukemassa noista keikeistä ja ilmeisesti paras aika irroittaa keiki on, kun sen ilmajuuret on noin sormen mittaisia. Toivottavasti teidän abortoitu keiki kukkii joskus ja tsemppiä myös emo orkidealle kukintaan ;)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Olen olen! Laitan vauvakuvia sitten edestä ja takaa, kun ne lähtevät kasvamaan ;D

   Poista
  2. ...paitsi just tajusin, että pahimmassa tapauksessa kuolevat ja sitten olen tosi huono orkidea mama o.O

   Poista
  3. Jos niin käy, niin pidetään hiljainen hetki. Mutta ajatelkaamme positiivisesti. :D

   Poista
 4. Oletko muistanut käyttää lannoitetta? :D Muut ohjeet sulla varmasti onkin kunnossa? Veden pitää olla seissyttä, ei suorassa auringonvalossa, suihkuttelua pitää kanssa harrastaa ahkerasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain, että lannoitetta olisi hyvä laittaa uppokastelun yhteydessä vain orkidean kasvaessa ja kukkiessa, joten orkidean kukkiessa olen ollut sitä tosi huono lisäämään...no kun kukka näyttää silloin voivan hyvin :P Mutta nyt ensimmäistä kertaa orkidean kasvaessa sitä voisi kyllä alkaa käyttämään, kiitos vinkistä! :) Muut ohjeet oli tuttuja, tosin aikaisemmat orkideani ovat niistä vähät välittäneet ja kuolla kupsahtaneet :P

   Poista