KUOLEMAN ELÄINTARHA

Mun piti kirjoitella Fabista tilaamistani alejutuista, mutta jätän sen ensi kertaan. Pakko nimittäin avautua ja ahdistella teitäkin antamaan äänenne eläinten puolesta, joilla sitä ei ole. Ehkä tässä vaiheessa on hyvä varoittaa, että postauksen kuvat riipivät takuulla kenen tahansa eläinrakkaan sydäntä.

Surabayan eläintarhan eläimet ovat ihan järkyttävän huonossa jamassa ja eläimiä väitetään eläintarhassa olevan jopa 4000. Pelkästään viime syksynä eläintarhassa kuoli yli 50 eläintä ja jo vuodesta 2010 uhanalaisia eläimiä on kuollut/kadonnut kymmenittäin joka kuukausi. Eläimet ovat kuolleet nälkään, hoitamattomiin sairauksiin sekä ihmisten välinpitämättömyyteen ja ahneuteen. Osalla eläimistä on niin ahtaat tilat, että liikunnan puutteen vuoksi eivät enää kykene kunnolla kävelemään.


Vuonna 2012 eläintarhan 30-vuotias kirahvi Kliwon kuoli kirjaimellisesti jätteeseen. Sen vatsasta löydettiin yli 18 kiloa muovijätettä, kuten muovikasseja ja hampurilaisten kääreitä. Myös monen äärimmäisen uhanalaisen Sumatrantiikerin ilmoitettiin nääntyneen kuoliaaksi. Eläintarhassa tuli myös ilmi tapaus, jossa neljä Sumatrantiikeriä oli myrkytetty lihasta löytyneellä formaldehydillä. Myrkytys tappoi tiikereistä kolme ja henkiinjääneen tiikerin sisäelimet vaurioituivat niin pahasti, että vaativat elinikäistä hoitoa. Tämä sinnikäs naarastiikeri on nimeltään Melani (kuvat yllä)ja yksi kuolleista tiikereistä oli Melanin emo. Melani oli niin surullisen laiha - vain 48kg - ja onnettoman näköinen, että ihan sydäntä kivisti. Onneksi kansainvälisten adressien painostuksesta metsätalousministeri määräsi Melanin toipumaan Taman Safarille Jakartaan, jossa se on jo saanut hiukan lihaa luidensa ympärille ja toivuttuaan sillä on lajitovereita ja tilaa tehdä tiikerijuttuja :)

Taman Safari tekeekin arvokasta työtä Sumatrantiikerien pelastamiseksi, joita elää luonnossa enää vain noin 300. Tiikerin alalajeja on joskus ollut yhdeksän, mutta niistä on enää jäljellä vain kuusi. Indoneesiassa Balintiikerit ja Jaavantiikerit ovat jo kuolleet sukupuuttoon 50-70 vuotta sitten ja noin ylipäänsä maailmassa elää enää alle nelisentuhatta tiikeriä. Kuinka surullista :(

Syntymäpäivänäni tämän kuun alussa sain lukea jälleen surullisia uutisia - eläintarhan puolitoistavuotias Michael leijona oli löytynyt hirtäytyneenä häkistään. Siis hirttäytyneenä. Eläintarhasta väitetään, että leijona olisi leikkiessään saanut päänsä katon rajassa roikkuneeseen vaijeriin, jolla häkin ovea avataan ja suljetaan eli silkka vahinko eikä kyse olisi laiminlyonnistä. Itse olen sitä mieltä, että joku on saattanut käydä hirttämässä leijona raukan. Leijonan ruumis oli nimittäin kadonnut ennen poliisien tuloa ja tarkempaa tutkintaa.


Kaiken pahan alku ja juuri tuntuu olevan eläintarhaa hallinnoiva Surabayan pormestari, joka vastustaa muutoksia, ulkopuolista apua ja huhun mukaan olisi pistänyt "kadonnet" eläimet lihoiksi laittomille lihamarkkinoille tai myynyt ne eteenpäin. Eläintarhan hallinnoimisessa auttavat myös rouva pormestarin sukulaiset...yllätys yllätys. Myös henkilökuntaa on epäilty eläinten katoamisesta.


Surabayan eläintarha on Indoneesian vanhin eläintarha ja sijaitsee Jaavan pääsaarella. Kuulin tästä ensimmäisen kerran 2012 kun olimme häämatkalla Balilla. Ratsastusretkemme ohjaaja oli itse Jaavalta kotoisin ja kertoi kotisaarensa eläintarhasta, jossa asustaa ehkä maailman surullisimmat eläimet. Olen siitä asti seurannut Surabayan eläinten kohtaloita, pistänyt nimeä adresseihin, tehnyt pieniä lahjoituksia Melanille, mutta nyt viimeisestä uutisesta olen niin järkyttynyt, että tästä aiheesta oli pakko  kirjoittaa.

Pyydänkin nyt teitä laittamaan nimeä eläinten puolesta adresseihin, joista ensimmäinen annetaan pormestarille ja kirjoitusaika menee umpeen tämän kuun lopussa. Jälkimmäinen menee hallitukselle eläintarhan sulkemisen & eläinten auttamisen puolesta. Toki pieniä valonpilkahduksia on viime päivinä tapahtunut, mutta allekirjoittamalla autat painostamaan Indoneesian hallitusta tekemään oikein ja antamaan eläimille avun jota ne tarvitsevat.



Jos olet kiinnostunut auttamaan muitakin eläimiä (katso alla oleva video) kirjoitathan vielä nimesi Fantasyland eläintarhan sulkemisen puolesta täällä :)




Kuvat: Daily Mail (Andrew Chant & Sax Rohmer), kuva, kuva

8 kommenttia :

  1. Kaikkien villieläinten pitäisi saada elää vapaana. Eläintarhat on kyllä paholaisen (eli ihmisen) keksintö :( Olenkin jo allekirjoittanut nuo aikaisemmin. Ihana, kun puhut eläinten puolesta! Niillä kun ei sitä mahdollisuutta itsellään ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se totta, että eläimet kuuluvat luontoon ja itsekkin ne siellä mielelläni näen ja ihailen totaalista kantaasi eläintarhojen suhteen. Kuitenkin olen sitten paha ihminen tai en, hyväksyn osittain eläintarhat ja osittain en. Tietysti kaikki eläinten vangitseminen ja ihmisen viihdykkeeksi käyttäminen tuntuu ja kuulostaa pahalta. Silti eläintarhat, jotka tekevät työtä uhanalaisten lajien jatkumisen edistämiseksi, joissa eläimet ovat terveitä, saavat tarvitsemansa ravinteet ja ruuan, tilaa (ei tietysti läheskään niin paljon kuin luonnossa) ja lajitovereita en osaa ajatella niitä pahalla. Näillä eläimillä kun on paremmat oltavat kuin monilla ihmisillä.

      Tietysti täydellisessä maailmassa eläimiä voisi mennä katselemaan vaikka luonnonpuistoon eikä eläintarhoihin, mutta eläintarhojen poistumisen suhteen en ole kovin optimistinen. Tästä syystä eläintarhoja joista näkyy, että eläinten hyvinvointi tulee ensimmäisenä tuen niitä käymällä niissä. Ehkä näin saisimme kitkettyä pois Surabayan kaltaiset kidutuslaitokset ja pikkuhiljaa tulevaisuudessa eläinten puolesta puhumalla eläintarhojen alueet voisivat jo muistuttaa luonnonpuistoja.

      Poista
  2. Kyllä riipaisi. :( allekirjoitin molemmat.

    VastaaPoista
  3. Voi kamala. :'( Kävin allekirjoittamassa!

    VastaaPoista
  4. Ihan kaheeta! Hyvä kun kirjoitit tästä aiheesta, niin kamala kuin se on onkin. Surullista katsottavaa... kävin allekirjoittamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, kivistää oikein sydäntä noiden raasujen puolesta :( Kiitos Laura, eläimet kiittää ♥

      Poista