BAESUK 배숙 - KOREALAINEN KOTIROHTO FLUNSSAAN

Mulla oli aika sitkeä flunssa perus kurkkukivulla, kuumeella ja yskällä tossa pari viikkoa takaperin. Särkylääkkeiden lisäksi lääkäri määräsi hunajaa yskään. Muistin silloin joskus nähneeni hunajaa sisältävän baesukin ohjeen ja se vaikutti just sellaiselta mitä vilttiin kääriytyneenä on kiva syödä, kun kurkussa asustaa kaktus.

Baesuk on perinteinen korealainen jälkiruoka, mutta myös rohto flunssan ja yskän hoitoon. Baesukia on kahta tyyppiä: kokonaan höyrytetty päärynä (baejjim, baekkuljjim) ja päärynäpunssi (sujeonggwa). Jälkimmäinen on selkeämpi jälkiruoka, kun taas tämä versio on parempi flunssan hoitoon :)


Ainesosat

1 omenapäärynä (Nashi)
2 rkl hunajaa
½tl kanelia
1tl inkivääriä
1rkl pinjansiemeniä
(2 taatelia)

Omenapäärynän sijasta voi käyttää myös sitä pienempää kapeaa päärynää, jota Suomessa yleisesti myydään ympäri vuoden, mutta tällöin muut ainesosat pitää puolittaa :) Omenapäärynää löytyy kuitenkin yleensä hyvin varsinkin isompien ruokakauppojen hyllyiltä syksyllä ja talvella. Taateli ei ole pakollinen ja itse käytin sen tilalla kuivattuja karpaloita.


Tarvikkeet

Suht terävä lusikka päärynän kovertamiseen.
Höyrytyskattila tai höyrytysritilä, joka laitetaan tavallisen kattilan pohjalle.
Kuumennusta kestävä kulho päärynälle.

 
Valmistusohjeet
  1. Pese päärynä ja leikkaa päärynälle kansi: omenapäärynästä n. 1cm päältä ja peruspäärynästä (bosch päärynä?) n.3-4cm, jottei suuaukosta tule liian kapea. Peruspäärynästä pitää leikata myös ihan pieni siivu pohjasta pois, jotta se pysyy pystyssä. 
  2. Kaiva lusikalla ulos siemenet ja tee sopiva kolo pärynän sisään tuleville ainesosille. Kaiva varovasti, jottei pohjaan tule reikää ;) Laita päärynä kulhoon.
  3. Laita muutamia hippusia ulos koverrettua päärynää päärynän sisälle ja lisää sen jälkeen kaikki ainesosat.
  4. Laita päärynän kansi päälle ja höyrytä hiukan keskilämmön yläpuolella omenapäärynää n. yksi tunti ja tavallista päärynää puolisen tuntia.
  5. Syö lusikalla joko kylmänä tai lämpimänä. Itse tykkään syödä tämän lämpimänä. Kulhon pohjalle ilmestynyt liemi on myös tarkoitus syödä yhdessä päärynän kanssa tai vaikka juoda lopuksi :)

    Tästä tuli ehdottomasti mun suosikki flunssalääke etenkin kurkkukipua ja yskää ajatellen! Suosittelen kaikille nuhanenille :) Alkuperäinen resepti on korealaisen Maangchin blogista, jossa on video ja hyvät kuvat kaikista tekovaiheista.


    2 kommenttia :