10 SYYTÄ OLLA HANKKIMATTA CHIHUAHUA

Ihana, suloinen ja viaton karvapallero? Mamin oma pieni kahden kilon kultamussukka? No katsokaa nyt noita söpöjä nassuja, eihän chihut nyt voi koskaan olla stalkkaavia, ärsyttäviä pahantekijöitä, joilla on Hollywood -starojakin suuremmat näyttelijänlahjat? Vai voivatko?



1. Saatat nauraa itsesi hengiltä
Kuvittele katsovasi leffaa kaikessa rauhassa kylään tulleen kaverisi kanssa, kun näet yhtäkkiä sivusilmällä jotain normaalista poikkeavaa. Käännät katseesi vessan suuntaan ja näet Chikan raahaavan muina naisina pesukoneesta pöllittyjä rintaliivejäsi...stringit kaulassa...

2. Söpöilyn yliannostus taattu
Söpöyteen ei ehkä voi kuolla, mutta se saattaa pehmentää raavaankin miehen pään. Kuvittele tulevasi kotiin töistä ja sinua kohtaa näky, jossa kolmen istuttavalle sohvallenne on tehty vilteistä ja tyynyistä kreivittärillekin kelpaavat laiskanlinnat ja mies juuri ja juuri mahtuu itse istumaan sohvalla koska "isin tytöt".

3. Saatat tietämättäsi omistaa sirkusoravan
"Kato äiti kissa!" on varmaan yleisin mitä kuulet lenkillä sekä jatkuva "saako silittää" -tiedustelu. Kuitenkin parhaimpia kommentteja on irronnut Chikan pissaustyylistä. Koska pienen koiran on luonnollisesti vaikeaa merkkailla ylemmäs pissivien koirien hajujälkien päälle on Chika muutaman muun chihun tavoin keksinyt tähän ratkaisun - seisomisen etutassujen varassa "KATO ISI TOTA SIRKUSORAVAA!!!"...muista huokaista syvään ja olla ylpeä sirkusoravan omistaja.

4. Tulet huijatuksi - monta kertaa
Luulit hankkineesi koiran, mutta tosiasia on se, että jokaisessa chihussa asuu satunnaisen sirkusoravan lisäksi myös aavistus kissaa, hamsteria, mangustia, laiskiaista sekä jänistä. Filmaamisen mestarina chihuahua ei voi myöskään ikinä liioitella tarpeeksi. Ehkä se kaikista legendaarisin suoritus kuuluu Chikalle, joka meni näin: Chika huusi sydäntäsärkevästi etutassu ylhäällä keskellä olohuonetta ja ontui liikkuessa. Ajattelin, että nyt se on sitten tehnyt sen mitä olen pelännyt - hypännyt sohvalta huonossa asennossa alas ja satuttanut itsensä. No mitäpä minä sitten näenkään? Tassussa oli pieni pala kirkasta teippiä! Siis hyvät naiset ja herrat alle sentin mittainen pala teippiä! :P Teippi pois ja hirvee mattoralli pystyyn -_-'







5. Et ole enää koskaan yksin
Chihuahua on seurakoira isolla S:llä - älä kuvittelekaan tekeväsi MITÄÄN ilman sitä... edes jääkaapilla käynti hiirenhiljaa öisin ei onnistu ja asioiminen vessassa on tärkeää yhteistä laatuaikaa. Olin kerran yksin kotona ja vessaan mennessä jätin oven vähän raolleen, koska radiosta tuli hyvä biisi :P Kielsin koiria tulemasta, koska halusin olla edes hetken ihan rauhassa. Pian kuitenkin tunnen kuinka joku tuijottaa. Lattianrajassa siinä pienessä ovenrakosessa näkyy kuono ja yksi silmä "mä tulin vaan tsekkaa, että sulla on kaikki hyvin täällä". Chihuahuan mielestä sen paikka myös nukkuessa on mahdollisimman lähellä isäntäväkeä vai sanoisinko palvelusväkeä.

6. Rahanmenoa ei voi estää
Yleisesti ottaen meidän chihut on pysyneet terveinä, mutta yhdessä vaiheessa jouduttiin käymään eläinlääkärillä Chikan selittämättömien selkäkipujen vuoksi. Kuitenkin jossain vaiheessa aloin huomaamaan "selkäkivuissa" tiettyä kaavaa ja totesin, että Chika oli ilmeisesti omasta mielestään jäänyt liian vähälle huomiolle. Kai se oli niiden selkätutkimusten aikana oppinut, että vähän vinkumalla ja näyttämällä surkealta pääsee sinne kivaa paikkaan, jossa sitä lääpitään joka puolelta. Me tietysti luultiin aina, että kyseessä oli alkava kipukohtaus ja vietiin koira jopa keskellä yötä päivystykseen. Eläinlääkäriin päästyään se olikin sitten ihan normaali ja meni lääkärin perässä omia menojaan tutkimushuoneeseen. Jep, koira näytti siltä kun sillä olisi ollut aika hierojalle - nautti pöydällä koko rahan edestä selän painelusta ja raajojen venytyksestä. Ainakin koira oli tyytyväinen kun lähdettiin, mutta kalliiksi tuli!

7. Mukavuus ennenkaikkea
Snobikoiran maineessa oleva chihuahua on todellakin mukavuudenhaluinen. Chika tykkää nukkua mun pepun päällä ja jos liikun, kuuluu koiran suunnalta ärsyyntynyt tuhahdus. Jos tuhahdus ei emäntää hetkauta niin Chika kääntyy katsomaan mua todella merkitsevästi "nyt oikeesti hei loppu se liikkuminen".







8. Parrasvalojen varastaja
Huomionhakuisuus hyökkää suorastaan silmille. Roxie mm. makaa aamuisin mun naaman edessä sängyllä ja vingahtelee, jotta huomaisin hänet. Vingahtelua seuraa naurettava sätkiminen lisähuomion saamiseksi. Jos emäntä on oikein unessa saatetaan käydä tuuppasemassa tassulla vähän naamaan ja silmieni avauduttua kellahdetaan salamannopeasti takaisin makuulle "olin tässä koko ajan".

9. Kadonneet tavarat
Chika on varsinainen chihutsun mestari. Se kähveltää vaikka sukat sun jalasta niin, että luulet olleesi paljain jaloin alunperinkin. Myös kauppakassissa saattaa ilmetä puutteita, kuten kadonneita tomaatteja tai pähkinöitä.

10. Liian hyvä muisti
Koiran hyvästä muistista voi olla paljonkin hyötyä esim. Roxie on kunnon ässä kaikissa koirien älypeleissä, kun taas Chika oppii todella lyhyellä opettelulla uusia leikkejä esim. etsi-leikki jossa piilotan leluja. Arki voi kuitenkin olla hiukan haastavaa jos keskustelet omasta lounaastasi ja chihut on jo oppineet kaikki mahdolliset synonyymit sanalle ruoka. Chihut on myös todella hyviä yhdistämään asioita - kun alan säntäillä tuhatta ja sataa laittaen paikkoja kuntoon juoksee koirat ulko-ovelle, koska ovat oppineet, että silloin tulee vieraita xD


Koska omistajana on vaikea välillä nähdä koiriaan objektiivisesta näkökulmasta annoin vapaan sanan myös koirien hoitajille! :D
 
"Ennen ensimmäistä parin viikon hoitojaksoa Krisse kertoi mulle juttuja Chikasta ja Roxiesta. Ajattelin kuitenkin, että perus koiramammana asioita oli ehkä hieman suurenneltu ja nähdään potentiaalia vaikka mihin master mind tekoihin.

Mutta välillä on kiva olla väärässä. Persoonallisuuserot selkeni varsin kirkkaasti tuona aikana, kun asustin heidän asunnossaan hoitaen koiria ja lintuja (linnut olivatkin muuten asia ihan erikseen. Olo oli kuin tuhkimolla, kun mikään ei tsirpuille kelvannut ja ruokakipot potkittiin siemenineen pitkin lattioita :D).

Chika muun muassa tykkää tehdä "trust fall" kaatumisia eli yksinkertaisesti heittäytyä selkä edellä syliä kohti luottaen siihen, että joku ottaa kopin. Tästä tuli mulle muutamia sydämen tykytyksiä, koska pari kertaa kävi tosi lähellä ettei koira lentäny suoraan mun sylin ohitse sohvalta lattialle. xD Chikalla oli tapana myös joka ilta, juuri kun mentiin nukkumaan, tuoda kuolainen pehmolelu mun naamalle. Aluksi se oli söpöä, mutta kolmannen yön jälkeen mulla alko mennä hermo, että mitä ihmettä se oikein tekee ja nostin pehmolelun hyllylle,jotta saan nukuttua. Myöhemmin selvisi, että pehmolelua olisi pitänyt heittää pari kertaa ennen nukkumaanmenoa, mutta enhän minä sitä hoksannut. :D

Roxie on puolestaan Broadway tason näyttelijä. Niin vaan mahtavasti se osaa dramatisoida tilanteen tehden itsestään sen heikon osapuolen ja minä manipuloituna aina topakasti komensin Chikaa, kun vei Roxielta vaikkapa puruluun sen nenän edestä. Pian kuitenkin aloin huomata hienoa kaavaa Roxien toiminnassa, joka meni seuraavasti: "Syö äkkiä omat herkut ja mene Chikan herkkujen luokse, jolloin Chika murisee ja toi pälli hoitotäti luulee,että se syö mun herkkuja". Roxien enekelimäisyys on mun mielestä näyttelijätasolla Oscarin arvoinen suoritus ja varmasti tätä viekkautta käytetään monissa muissakin asioissa. :D

Joka tapauksessa Chikassa ja Roxiessa on pieniksi koiriksi luonnetta paljon enemmän, mitä olisin uskonut. Oli myös ihana oppia se, ettei chihujen omistajana tarvitse IKINÄ nukkua öitään yksin tai tuntea oloaan yksinäiseksi. Oikeesti ikinä. Ne seuraa sua kaikkialle. xD"

-Maitsu / Pandalicious! - kahden chihu diivan täti



"Olin hoitamassa Chikaa ja Roxieta vuosi sitten, kun Krisse oli Espanjassa Nurren kanssa. Ensimmäinen reaktioni kuulessani hoitokoirien olevan chihuja oli, että "voi apua, räksyttäviä minikoiria". Mun oletus osottautui kuitenkin aivan vääräksi! Chika ja Roxie olivat ihanan iloisia, hellyyttäviä ja älyttömän kilttejä, vaikkakin aluksi hieman arkoja uutta ihmistä kohtaan. 

Vajaa viikon loma "minikoirien" kanssa meni erittäin leppoisasti! Kämpälle oli aina ihana tulla, kun kaksi super iloista pienta koiraa olivat melkeinpä joka kerta ovella vastassa (joskus tosin eivät jaksaneet vaivautua kissanpedistään). Chika ja Roxie eivät ole samanlaisia chihuja joita olen aiemmin tavannut, kun ne on niin omia persooniaan - varmasti jokainen viihtyisi niiden kanssa! Itsellänikin muuttui käsitys chihuja kohtaan, kun sain tutustua näihin kahteen yksilöön ja huomata, kuinka paljon hyvä kasvatus ja ympäristö vaikuttavat koiran luonteeseen. Eniten mua nauratti, kun Chika pissi lenkillä "käsilläseisonta"- asennossa ja mietin, että mitähän helvettiä tässä tapahtuu :D"

- Nelli


8 kommenttia :

  1. Amen! Mun yhdellä hihulla menee oikea silmä aina "rusinaksi" kun oon lähdössä töihin tai varsinkin reissuun. Eli älä mami mene! Mulla on vain yksi chihu erityinen mammanpoika. Esikoinen nauttii enemmän omissa oloissaan ja kuopus on taas jotain noiden kahden väliltä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, apua tuo "silmä rusinaksi" oli kyllä niin osuva kuvaus, että!! Ihana kolmen katras sulla siellä, mutta onneksi vain yksi mammanpoika, ettei tule sylistä kiistaa :D

      Poista
  2. Aivan mahtava postaus! Mullakin löytyy yksi chihu kotona ja moni kohta kuulosti varsin tutulta :'DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, on nää kyllä sellasia vesseleitä - ei käy arki ikinä tylsäksi! :D

      Poista
  3. Kuinka hellyyttävä postaus! Chihuista ei ole kokemusta, mutta voin sanoa, että pikkuvillakoirasta löytyi myös aikalailla samoja neron diivan piirteitä :D Ihania palleroita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, pikkuvillakoirista mullakin on vähän samantyyppisiä kokemuksia :D Söpöjä nassuja neron aivoilla :P

      Poista
  4. *Nauraa itsekseen* Ihania nää sun koirat 😅😅 Taitavia näyttelemään ja kaikkee, oikeest ihan mahtavaa! XD Parasta ikinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne kyllä sellasia seurakoiria isolla S:llä! Ei koskaan tiedä mitä ne keksii! :P

      Poista