SUKELLUSTA & SNORKLAUSTA GILIN SAARILLA OSA 2/2

Tämä postaus on erityisesti suunnattu sinulle joka olet kiinnostunut millaisia näkymiä pinnan alta löytyy ja kenties mietit millaista on sukeltaa ja mitä sukelluskurssilla tehdään. Koska kuvia ja tekstiä on paljon olen jakanut tämän postauksen kahteen osaan. Tämä toinen osa sisältää omia fiiliksiä ja kokemuksia PADI Open Water Diver kurssista. Kurssin suoritimme englanniksi. Jos et lukenut vielä ensimmäistä osaa pääset lukemaan sen klikkaamalla alla olevaa linkkiä.


keskimmäinen kuva: Pinterest

Kun sukelluskamat laitettiin päälle ja oli aika mennä pelkästään pinnan alle uima-altaaseen mulle iski pieni paniikki, että apua en tiedä pystynkö mä sittenkään tähän. No pystyinhän minä ja kokemus oli kaiken panikoinnin arvoinen.

Miksi sitten jo altaassa alkoi mennä pupu pöksyyn? Regulaattorin kautta hengittäminen tuntui aluksi hyvin työläältä ja tuntui, ettei happea saanut tarpeeksi. Tähänkin tottui suht nopeasti, kun keskittyi vaan hengittämään tasaisen rauhallisesti ja viimeisenä avainsana: hitaasti.
Meressä sukeltaminen saattaa tuntuakin alkuun vähän astronauttimaiselta poukkoilulta jos haukkoo henkeä liian nopeasti/hengittää epätasaisesti. 


HARJOITTELUA ALTAASSA & TESTEJÄ MERESSÄ

Periaatteessa nämä oli tosi rauhottavia koska opeteltiin toimimaan vaaratilanteissa ja ehkäisemään niitä. Käytännössä oli myös hauska huomata, että 18 metrin syvyydessäkin pystyit yskiä, haukotella (okei, myös röyhtäistä, haha) eikä hikkakaan haitannut. Tehtiin me muitakin testejä, mutta tässä ne jotka ovat jääneet mieleen. 

Vanessa (keskellä) opettaa uusia sukellusopeja.

Uintitesti ja käsimerkit

Ihan ensimmäiseksi suoritettiin uimatesti altaassa jossa meidän piti uida 200 metriä. En tiedä onko mulla jotenkin huono kunto vai mitä, mutta mulle tuli ihan kuuma moisesta räpiköinnistä.
  
Käytiin myös ennen altaaseen menoa läpi käsimerkkejä. Näistä käytetyin on tuo "Ok? Ok." Eli sama käsimerkki toimii kysymyksenä ja vastauksena. Merkkiä käytetään kun tiedustellaan onko kaikki hyvin, mutta sitä voi myös käyttää varmistamaan, että asia on ymmärretty esim. altaassa Vanessa/Dan näytti mitä tehdään ja näytti "Ok?" käsimerkkiä johon me vastasimme samalla merkillä "Ok."sen merkiksi, että olimme ymmärtäneet mitä tehdä.

Olenkin nyt koonnut tähän alla olevaan kuvaan vaaleansiniseen laatikkoon käsimerkit joita käytimme itse sukelluksen aikana ja tummansiniseen ne joita Vanessa ja Dan käyttivät ohjatessaan meitä. Vaaleansinisessä laatikossa olevat ovat siis sellaisia merkkejä joita todennäköisesti voi joutua käyttämään ja ne olisi hyvä opetella ulkoa jo ennen kurssia. Tummansinisessä ovat ne merkit, joita sukellusopettaja todennäköisesti käyttää ja niitä pitäisi pystyä ymmärtämään. Tekstit olen kirjoittanut suomeksi, mutta jos ne haluaa opetella englanniksi löytää ne helposti googlaamalla hakusanoilla padi hand signals.


Itse jouduin käyttämään mm. paineentasausongelmista ja kylmyydestä kertovia käsimerkkiä. Ei ehkä heti ajattelisi, että 28 asteisessa merivedessä voisi tulla kylmä puolimärkäpuvun kanssa, mutta meidän oli pakko nousta mun takia pintaan, koska värisin ja sormista alkoi olla tunto pois. Luulen tämän tosin johtuneen siitä, etten liikkunut tarpeeksi, kun virta vei niin hyvin eteenpäin.

Sukeltaessa meiltä kysyttiin käsimerkein myös jäljellä olevan ilman määrää, jonka ilmaisemiseen onkin sitten omat merkkinsä ja ne kerkeää kyllä opetella kurssilla. Jäljellä olevan ilman näki helposti pullon mittarista, joka meillä ainakin roikkui vatsan seudulla.

Lutwalan pirtsakka "Little V" halusi ottaa kuvia kanssani - olin kuulemma nätti. Mielestäni näytän kyllä joltakin jättiläisalbiinolta. / Sukellusmanuaalin pänttääminen ei tuntunut työläältä, kun sen pystyi tehdä rannalla meren kohistessa vieressä.

Regulaattoriin liittyvät testit


Harjoiteltiin altaassa ja tehtiin meressä testi, jossa otetaan regulaattori pois suusta ja kalasteltiin se kädellä takaisin. Tämän lisäksi harjoiteltiin hengittämistä rikkinäiseen regulaattoriin, josta ilmaa tuli jatkuvalla syötöllä. Piece of cake. Testejä tehtäessä tuntui hyvin epätodennäköiseltä, että regulattori voisi lähteä suusta kesken sukelluksen, mutta kas vain eiköhän tämäkin sitten koettu. 

Sukeltaessa kahdeksassatoista metrissä ajauduttiin Nurren kanssa liian lähelle toisiamme (veden alla etäisyydet vääristyvät) ja Nurre huitaisi vahingossa regulaattorin pois mun suusta ja osui maskiin niin, että se hörpääsi vähän vettä. Hyvällä tuurilla olin just hengittämässä ulos enkä sisään, mutta olis tehny kyllä mieli antaa vähän räpylästä sille, haha. Onneksi oltiin harjoiteltu jo altaassa ja meressä millä käden liikkeellä regulaattorin saa napattua takaisin vaikka se ajelehtisi ilmaletkun päässä pullojen takana näkymättömissä. Olin ajatellut, että tämmöinen ois just mun pahin kauhuskenaario, mutta kaikki meni jotenkin ihan oppikirjan mukaan. Siinä vaiheessa, kun en olis pystynyt enää pidättämään hengitystä olisin kalastellut jo monet kymmenet regulaattorit ja pulloon on muutenkin myös kiinnitetty toinen regulaattori hätätapauksia varten.


Hapen loppumiseen liittyvät testit


Tämä ei käsittääkseni ollut mikään oikea kurssiohjelmaan kuuluva testi. Vanessa kuitenkin halusi meidän tietävän miltä tuntuu, kun tankista loppuu happi. Tämä tehtiin altaassa ja tarkoitus oli, että uimme ympäri allasta ja huomaamattamme meidän tankit käännetään kiinni. Mietin jo, että kuinka kauan mun pitää oikein täällä uida ympyrää, kun sitten aloin huomata miten joka henkäisyllä happea oli vähän työläämpi saada ja tunsin, kuinka joka henkäisyllä se oli jotenkin ohuempaa. Mulla olikin aikaa tässä hyvin reagoida ja mennä huitomaan kaverille, että ilma loppu saanko sulta vararegulaattorin. Rakas mieheni Nurre taas hengitti huomattavasti nopeammin, eikä kerennyt huomaamaan hapen loppumista - se vain loppui kuin seinään ja Nurre ponkaisi pinnalle. Tämä minusta korostaa hyvin sitä kuinka tärkeää hidas tasainen hengittäminen on.

Meressä suoritettiin kuitenkin allasharjoittelun pohjalta testi jossa ilma "loppui" ja kaverilta piti ottaa vararegulaattori jonka jälkeen varmistettiin käsimerkeillä, että kaikki on ok ja noustiin yhdessä pintaan. Harjoiteltiin myös altaassa hätätapauksia varten ylösnousua yksin (CESA). Kurssilla oppi sen, ettei sieltä syvyyksistä voi ihan miten tahansa vaan ponkaista ylös tai muuten seuraukset voivat olla hyvinkin vakavat.


Maskiin liittyvät testit - pieniä kauhunhetkiä


Maskin ottaminen pois & laittaminen takaisin päähän oli mulle se pahin testi. Mulla tuli altaassa nenän kautta vettä maskia päähän pistäessä ja nooh...olo oli kuin hukkuvalla (onneksi sukellusopettaja oli testin aikana koko ajan vieressä ja pystyi rauhottamaan jos paniikki alkoi iskeä). Jouduin pitämään vielä silmiä kiinni, koska en vaan ole ikinä pystynyt pitämään niitä auki veden alla saati sitten erittäin suolaisessa merivedessä.  Altaassa sain jotenkin suoritettua uinnin ilman maskia mihin olin tosi tyytyväinen.



Ja eikun suorittamaan sama testi meressä. Oltiin sukellettu noin 40 minuuttia kun noustiin viiden metrin syvyyteen tekemään testejä. Sain maskin pois päästä ja kaikki meni hyvin kunnes maski piti laittaa takaisin päähän. Mulla tuli vaan jatkuvalla syötöllä vettä nenän kautta, en pystynyt hengittämään kunnolla ja menin paniikkiin. Tuntui, etten saa enää happea ja hukun jos en nouse pintaan. Vanessa kuitenkin otti mua hartioista ja piti paikallaan enkä päässyt mihinkään. Tajusin siitä, että mulla ei oikeasti ole mitään hätää ja koitin rauhottua. Nappasin nenästä kiinni lopettaakseni veden tulon, yskin vedet pois ja sain taas happea. Kesti useamman minuutin kunnes uskalsin ottaa näpit nenältä pois, mutta sain kuin sainkin maskin päähän ilman samanlaista vesiryöppyä. Voi arvaatteko jouduinko suorittamaan tämän testin uusiksi heti iltapäivän sukelluksessa! Voi kyllä! Mutta tajusin onneksi virheeni ennen testiä. Virheeni oli ollut se, että kallistin päätä liikaa taaksepäin maskia päähän laittaessani, jolloin vesi pääsi valumaan vapaasti nenän kautta kurkkuun. Toisella kertaa kaikki meni hienosti :)

Harjoiteltiin myös maskin tyhjentämistä vedestä altaassa ja meressä. Oli aika jännää miten veden alla maskin alaosaa nostamalla ja puhaltamalla nenän kautta ilmaa sen sai tosiaan tyhjennettyä.

 

Suunnistustesti

Opeteltiin sukelluskompassin käyttöä altaassa. Meressä suoritettiin testi, jossa Vanessa antoi meille suunnan ja kompassin avulla meidän piti löytää takaisin samaan paikkaan missä Vanessa oli ollut. Hän siis vaihtoi ovelasti paikkaa kun uimme poispäin. Tämä oli aika helppo testi vaikka olen ihan surkea suunnistaja.
  

KURSSIN SUORITTAMINEN ENGLANNIKSI

Jos ei sanat boyancy, ascent, descent, inflate, deflate, hose, sinus tai current sano vielä mitään niin tämän kurssin jälkeen ne on kyllä tuttuja juttuja. Sukellussanasto ei ollut itselleni ennalta tuttua, mutta jotenkin sen vaan oppi siinä samalla. Kun kurssin käy englanniksi on myös helpompi jatkossa sukeltaa ulkomailla kun tietää termit englanniksi.

Ainoa miinuspuoli kai on etten tiedä kaikkien sanojen suomenkielistä vastinetta esim. Regulator overflow tarkoittaa sitä, että regulaattori on rikki niin, että siitä tulee jatkuvalla syötöllä ilmaa. Kai sillekin on jokin oma sanansa suomenkielessä. En osaa myöskään suomeksi kertoa kaikkia kaloja mitä nähtiin, koska tiedän vain niiden englanninkieliset nimet esim. unicornfish tuskin on suomeksi yksisarviskala :D

Joka kurssipäivälle piti olla luettuna tietty kappale kurssikirjasta ja täytettynä kappaleeseen kuuluva knowledge review. 
Me luettiin ja täyteltiin nämä monesti Nurren kanssa aamupalan jälkeen hotellin rannalla.


SUKELTAMINEN & MERENALAINEN MAAILMA

Alunperin Nurre ei ollut niin innostunut sukeltamisesta, mutta sain lopulta hänetkin samalle kartalle kanssani. Matkusteluun saa upean lisän, kun nähtävyydet eivät rajoitu vain maan kamaralle ja pääsee tutkimaan myös pinnan alla piileviä nähtävyyksiä ja luonnonpuistoja.

Pakko sanoa, etten muista kovinkaan paljon siitä millainen sukelluskohde Bounty. Kaikki keskittyminen meni käytännön  asennon ja nosteen hallintaan, eikä ihme sillä sukellus oli meidän ensimmäinen. Minulla oli myös yksi kilo liikaa painovyössä, joten jouduin pitämään vähän enemmän ilmaa BCD liiveissä. Sen muistan, että näkyvyys oli upeat 20 metriä.

Halik Reef oli täynnä pieniä kaloja ja paljon kilppareita. Hyvä näkyvyys 25m muuttui voimakkaan virtuksen takia sukelluksen loppupuolella vain noin viiden metrin näkyvyydeksi. Muihin sukelluskohteisiimme verattuna erikoista oli se, että kävelimme suoraan sukelluskeskuksen rannasta mereen ja lähdimme sukeltamaan. Kaikkiin muihin kohteisiin menimme veneellä. Veneestä veteen meno tapahtui tiputtautumalla veneen reunalta veteen selkä edellä muistuttaen puolikasta kuperkeikkaa. Tämä oli ihan hauskaa, mutta piti varoa noita veneen sivussa (kuva alapuolella) olevia juttuja, ettei iskenyt päätään niihin.


Nimestä huolimatta emme nähneet yhtäkään haita Shark Pointissa. Johtui kenties siitä, ettemme sukeltaneet tarpeeksi syvällä. Haiden sijaan näimme paljon kilpikonnia ja klovnikaloja . Täällä suoritimme suurimman osan testeistä ja kävimme ensimmäistä kertaa vähän syvemmällä eli lähempänä kahdeksaatoista metriä.


Meno Wall oli upea! Se lajien kirjo oli ihan uskomaton ja täällä tosiaan näimme kaikista eniten erilaisia lajeja. Vanessa kävi vähän häiritsemassä korallin yläpuolella lepäilevää seepiaa ja näimme kuinka se lonkeroineen ui poispäin muuttaen samalla väriä. Tämä jäi muistiin kaikista parhaiten heti suosikkieni kilpikonnien jälkeen. Näimme myös koko reissun isoimman pallokalan täällä, se olin aivan valtava! Minusta oli hyvä, että tämä oli kurssin viimeinen kohde, koska suurin osa käytännön jutuista tuli jo luonnostaan ja pystyi paremmin keskittymään kalojen tarkkailuun ja upean maiseman ihailuun. Sen muistan myös, että meillä oli tuona päivänä voimakas virtaus seuralaisena koko sukelluksen ajan.

 Useammalle merenelävälle oli hienot käsimerkit, joita Vanessa ja Dan näyttivät bongatessaan fisuja.  Kuvat.

Eli kun teoria on kunnossa voi keskittyä itse sukeltamiseen, joka on aivan ihanaa ja suht jännää puuhaa! Meressä avautuu ihan mielettömiä näköaloja ja kalat sun muut eliöt ovat näinkin trooppisissa vesissä upeita, outoja, erikoisia, kauniita ja vähän ällöttäviäkin :D

Nähtiin (kuva alla oikealta vasemmalle) mm. väriä muuttavia seepioita (cuttlefish), sarvikaloja (moorish idol), enkelikaloja (angelfish), nasoja? (unicornfish), kilppareita (green turtle), lepakkokaloja (batfish), huilukaloja (flutefish), klovnikaloja (clownfish/anemonefish) ja pallokaloja (pufferfish). Erityisesti kilppareita, pallokaloja ja erilaisia enkelikaloja oli paljon. Toki nähtiin kaikkia muitakin kaloja, mutten enää muista niitä tunnistaakseni ne näin jälkikäteen.

kuva / kuva / kuva / kuva / kuva / kuva / kuva / kuva

Ennen kurssille menoa kannattaa selvittää onko mitään terveyden kannalta olennaista estettä osallistumiselle. Mulla itselläni on usein vieraileva migreeni ja vähän mietitytti miten vedenpaine vaikuttaa päähäni sukeltaessa, kun se on niin herkkä jo ilmanpaineen muutoksille. En kuitenkaan huomannut sukeltaessa muuta kuin, että yhdellä sukelluskerralla mulla oli pieniä paineentasausongelmia alas mentäessä ja tunsin kipua korvissa. Tämä oli kuitenkin ratkaistu, kun nousin muutaman kerran laskeutumisen aikana metrin tai pari ylöspäin ja sen jälkeen jatkoin normaalisti.
 
Jos tuntuu, että pelottaa (kuitenkin haluaisi kokeilla sukellusta) kannattaa ensin sopia pelkän allasosuuden suorittamisesta, jonka jälkeen voi päättää haluaako suorittaa koko kurssin. Suosittelen ehdottomasti testaamaan sukellusta mahdollisista peloista huolimatta, koska se merenalainen maailma on jotain ihan uskomatonta!  Ja erityisesti se itsensä ylittämisen tunne.



Millaisia kokemuksia teillä on OWD- kurssista tai olisiko juuri tämän kurssin suorittaminen sinunkin unelmasi? :)


6 kommenttia :

  1. Oliko tuo kurssin suorittaminen englanniksi ihan ok, vai oliko sanasto hankalaa? Me ollaan menossa Balille heinäkuussa ja sukeltelemaan, nyt ois tarkotus käydä ihan suomessa enne sitä tekee sellanen sukelluskokeilu altaassa. Jotenki tuntuis turvallisemmalta että on tutustunut niihin laitteisiin ensin ihan äidinkielellä opastettuna :)

    Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanasto oli pitkälti välineiden nimiä ja sukellustermejä, joita en ollut kuullut aikaisemmin. Silti pärjäsi hyvin, koska uudet sanat oppi siinä samalla (kaikki selitettiin hyvin tarkkaan). Me ei aluksi esimerkiksi tiedetty mitä boyancy tarkoittaa. Siis meillä ei ollut mitään hajua, mutta nyt tiedän tarkalleen mitä se on. Hauska juttu nyt jälkeenpäin onkin, että osaan englanniksi termit ja tiedän mikä on mikä, mutten välttämättä tiedä kaikille termeille vastinetta suomeksi, hehe :)

      Jos haluat opetella englanninkielistä sukellussanastoa etukäteen niin voin laittaa sulle sähköpostilla listan sellaisista sanoista joita takuulla käytetään kurssilla :)

      Sukelluskokeilu on kyllä hyvä tehdä jos itse sukeltaminen yhtään epäilyttää. Itse koin, että se oli parempi tehdä sukelluskeskuksessa (meidän tapauksessa siellä Gili T:llä), jossa itse kurssin suorittaa. Tällöin saa hyvän käsityksen opetuksen laadusta ja jos ohjaajan ammattitaito vähänkään epäilyttää niin sukelluskoulua/ohjaajaa voi hyvin tässä vaiheessa vielä vaihtaa :)

      Poista
  2. Hei taas! Pakko tulla kertomaan meidän sukelluskokemuksista :) Aloitimme OWD-kurssin Tulambenissa sukellusresortissa. Itse hermostuin maskitesteihin jo altaassa kun muistin, että enhän mä osaa ees sukeltaa ilman että pidän nenästä kiinni :p henkäisin puoli maskillista vettä nenääni heti kättelyssä ja näin kauhukuvia maskin pois ottamisesta meressä. Niinpä mies sai jatkaa kurssin loppuun ja minä makailin aurinkotuolilla erittäin pettyneenä itseeni ja kuuntelin sitten jänniä sukelluskertomuksia (Tulambenin kuuluisuus on USAT Liberty -hylky meren pohjassa aivan majapaikkamme edustalla. Vieläkin sapettaa kun en nähnyt sitä.)
    No, Tulambenista jatkoimme matkaa Gili T:lle. Ekana iltana käveltiin saarta ympäri, ja pohjoispäässä bongasin sun blogilta tutun nimen: Lutwala Dive! Mies oli miettinyt että haluaisi käydä vielä uudelleen sukeltamassa matkan aikana kun kerran kurssinsa oli suorittanut, niinpä kävimme sitten kurkkaamassa mitä heillä olisi tarjolla. Ihanan Vanessan kanssa hetken juteltuamme hän uteli miksi multa jäi kurssi kesken, ja lopulta ylipuhui mut kokeilemaan uudelleen hänen kanssaan. Seuraavana päivänä sitten aloitimme aamulla altaassa, ja suoritin tarpeeksi testejä että sain luvan lähteä mereen sukeltamaan. Ihan mieletöntähän se oli, joten seuraavana päivänä jatkettiin altaassa ja tehtiin lisää testejä (jopa se pahamaineinen maskin pois ottaminen ENKÄ hukkunut!) ja pääsin toiselle sukellukselle mereen, jossa näimme mm. hain :D Mies suoritti tällä välin AOWD:n (ja bongasi kuusi haita!!). Enempään meillä ei ollut aikaa koska oltiin Trawanganilla vain kolme päivää ja kotiinlähtö lähestyi. Jokatapauksessa sain suoritettua Scuba Diving Coursen joka oikeuttaa 12 metrissä sukelteluun, ja siitä on helppo myöhemmin suorittaa puuttuvat osat ja tehdä OWD. Voittajafiilis kaiken sen alkupettymyksen jälkeen!! Ja Vanessa oli maailman ihanin, rauhoittavin ja pitkämielisin opettaja. Muutenkin ihan mieletön porukka ja fiilis koko paikassa. Nyt kun vielä saisi jostain rahaa kasaan ja pääsis taas sukeltelemaan, miksei Euroopassa ole mitään siistejä sukelluspaikkoja!!? Kyllä todellakin sukelluskärpänen puraisi :)

    -Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että jaksoit tulla kertomaan kuulumiset!

      Mä en osaa myöskään sukeltaa pitämättä nenästä kiinni enkä pysty pitämään veden alla edes silmiä auki, joten tuo maskitesti on meille muutenkin "sukellusvammaisille" kyllä vähän haastava ;) Sullahan meni siis allasjutut aika samoilla linjoilla kuin mulla :D

      Ja Lutwalan Vanessa! Niin huippu sukelluskoulu ja opettaja kyllä, että oksat pois! Vanessassa opettajana ihanaa on se, että hän on oikeasti NIIN omistautunut ammatilleen ja jaksaa selittää asiat ja rauhoitella jos yhtään jännittää, että tosi ihanaa kun pääsit hänen oppiin :) Jee onnea....hukkumattomiuudesta ja tietysti Scuba Diving Coursen suorittamisesta! ;D

      Ooh, muistatko missä sukelsitte, kun näitte hain? Mua vähän harmitti ettei meidän tielle sattunut yhtäkään, kun V niin kovasti niitä hehkutti :)

      Mutta eikö itse sukellus ollutkin kaiken pienen testeihin liittyvän panikoinnin arvoista? :D

      Mullakin sukelluskärpänen on pistellyt toistuvasti ja olen koittanut koluta koko euroopan kartan sukelluskohteiden löytämiseksi, mutta eihän täällä ole ole muuta näkemisen arvoista kuin pelkkiä hylkyjä :) Upeat merenalaiset maisemat odottavat selkeästi Euroopan rajojen ulkopuolella, joten pakko kai se on vetää tiukka säästökuuri päälle :P Tule ihmeessä kertomaan jos löydät jonkun kivan sukelluskohteen!

      ps. Olisin myös halunnut mennä Tulambeniin sukeltamaan ja nähdä juurikin sen Usa Libertyn hylyn, muttei meillä millään olisi aika riittänyt + olin kuullut huonoja juttuja siellä olevista sukelluskoiluista :(

      Poista
  3. Moikka!

    Oon kolmikymppinen satakuntalainen, tätä toista "koulukuntaa", joka käy kurssin koti-Suomessa omalla kielellä. Aloitin viime viikolla Padi OWD -kurssin paikallisen, ennestään tutun kouluttajan vetämänä. Teoriat on nyt purkissa, kurssilla samaan aikaan olevan kaverin kanssa saatiin loppukokeesta täydet 50/50, hieno fiilis ja antoi hyvän itsevarmuuspiikin! =)

    Maanantaina oli ensimmäinen allaskerta, takkusin samojen maskikokeilujen kanssa kuin sinäkin. (Kiva kuulla että muilla on ollut samoja ongelmia! ;D) En ole ikinä kunnolla oppinut sukeltamaan nenästä kiinni pitämättä enkä varsinkaan silmät auki, joten silmät kiinni mentiin, kuten myös kouluttajamme joka käyttää piilareita. Muutaman yrityksen jälkeen sain testit läpi ja lähdettiin maauimalan altaan syvään päähän katselemaan paikallisia "eliöitä"; laastareita ja korvakoruja. =D Reilun puolen tunnin päästä lähdetään toiselle allasreissulle. En malta odottaa edes tämän iltaista allassukellusta, saati sitten huomista reissua Taivassaloon Hilloisten louhokselle! Voi pojat kun joskus vielä pääsee etelän riutoille! =)

    Blogikirjoituksesi oli mielenkiintoista luettavaa itselleni ajankohtaisesta aiheesta, mutta silmiini ei nyt ainakaan yhtäkkiä osunut tarinoita vastaavista reissuista jälkeenpäin, oletkos käynyt sittemmin sukeltelemassa ja kenties hankkinut AOWD -luokitusta tms?

    Ps. Satuin blogiisi Googlen kautta haulla "sukellus käsimerkit". =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Juha! Tosi kiva kun kerroit sun kokemuksista ja toivottavasti sun toinen allassukellus meni yhtä kivasti kuin ensimmäinen :) Olen monesti miettinyt millaista olisi ollut käydä OWD- kurssi Suomessa.Sulla tulee ainakin olemaan louhoksilla eri tapaa haasteellisempi sukellus kuin meillä mm. heikko näkyvyys veden alla tuo oman lisähaasteen ja tuolla Intian valtameressä sukeltaessa virtaukset taas on välillä aikamoisia :)

      En ole sen jälkeen käynyt sukeltamassa, koska olen päättänyt säästää kaiken sukeltamisen ulkomaanmatkoille. Tietysti osa opeista on jo tässä parin vuoden aikana unohtunut, joten joku kertausharjoitus altaassa olisi tarpeen ennen mereen lähtemistä. Ja vaikka meillä Nurren kanssa olisikin nyt lupa sukeltaa kahdestaan kahdeksaantoista metriin, niin en suostu kyllä ilman divemasteria lähtemään veden alle vielä moniin vuosiin :) Kyllä ajattelin, että ainakin 30 sukellusta olisi hyvä olla alla ennen kuin uskaltaa lähteä yksin seikkailemaan mereen (vaikka menisikin vain kahteentoista metriin ja alueelle jossa on erinomainen näkyvyys ilman virtauksia).

      Advancedin haluaisin kovasti suorittaa, mutten tiedä uskallanko. Tuohon luokitukseen kuuluu syväsukellus ja koska sairastan migreeniä en oikeastaan saisi edes sukeltaa :P Mun pää siis reagoi paineenmuutoksiin todella herkästi ja mitä syvemmälle menee niin sitä enemmän paine kasvaa. Tämänkin uhalla haluaisin kovasti sukeltamaan, koska sukelluskuume tuntuu olevan krooniseksi muuttunut olotila! :D Voi olla, että jos palaat syyskuun puolivälissä tänne blogiin niin täällä saattaa olla sukelluskokemuksia Välimereltä :) Nyt pidän vaan peukkuja pystyssä, että reissu onnistuu! :)

      Tsemppiä hei tän päivän varsinaiselle sukellukselle ja olisi tosi kiva kuulla millaista louhoksilla oli sukeltaa ja, että menikö kaikki hyvin! :)

      Ps.Hyvä tietää, että googlen hakusanat ainakin toimivat tän postauksen kohdalla ^_^

      Poista