TIPU UPDATE

Viime päivityksessä kumpikaan linnuista ei ollut käynyt sisällä pesäpöntössä - kurkkimassa vain. Keskiviikkona bongasin kuitenkin ensimmäistä kertaa Tuutin pöntöstä, jota se laittoi mieluisaan kuntoon (kuopi purua niin, että sitä lensi hiukan jopa pöntöstä ulos). Tämä on tosi hyvä merkki koska luonnossa undulaatit tekevät pesänsä puihin ja mahdollisesti jopa toisen undulaattiparin vanhaan pesäkoloon, jonka ne "siivoavat" heittelemällä kaikki vanhat pesänjäämät ulos. Nyt kuitenkin Tuutti käy pöntössä vähän väliä eikä meinaa osata päättää haluaako pehmuketta munasyvennykseen vai ei - välillä purut on levitelty pöntön seinustoille ja välillä pehmuketta on huitaistu syvennyksen päälle.Törppö oleskeli pesäpöntön orrella katsellen Tuutin puuhia ja koitti mennä välillä Tuutin perässä pönttöön, mutta neitokainen ilmoitti nokan kopautuksella, ettei herralla ole pönttöön asiaa. Tästä harmistuneena Törppö lensi tuunaamaan pesän kattoa järjestäen mulle kasapäin kivaa pientä puusilppua imuroitavaksi. Pitihän katsokaas herrankin saada tehtyä oma silauksensa pikkuisten tipujen ensikotiin.

Törpön uusi elämäntehtävä on Tuutin syöttäminen. Tätä ne on ennenkin tehneet puolin ja toisin, mutta nyt syöttämistä tapahtuu ihan koko ajan erityisesti pesäorrella. Välillä Tuutti menee Törpön viereen suu auki kerjäämään ruokaa ja Törppö kuuliaisena sitten syöttää typynsä. Tuutti syö myös itse todella paljon enemmän ruokaa normaaliin verrattuna ja melkein kaikkea mitä on tarjolla (vaikka on yleensä kunnon nirppanokka). Törppö on myös niin hanakka syöttäjä, että Tuutti on pari kertaa hätistellyt syöttövalmista Törppöä muualle, kun on halunnut syödä mielummin ihan itse. Kalkkikivi on molemmilla nyt kova sana.


Tuutissa on tapahtunut myös ulkoisia muutoksia. Yleensä naaraan vahanahka muuttuu tummemman ruskeaksi pesimisvireyden ollessa huipussaan, mutta Tuutilla ennen tummanruskea kuivan näköinen vahanahka muuttui nyt vaaleanruskeaksi ja todella kuulaan sileäksi (vahanahka on siis linnun nokan yläpuolella oleva osa). Käsittääkseni tämä yleensä viittaa siihen, ettei naaras ole pesimisvireessä, joten olen hyvin ymmälläni - neitokainen kun käyttäytyy ihan päinvastaisesti ja vahanahan muutos tapahtui melko pian pesäpöntön laittamisen jälkeen.


En ollut torstaihin mennessä kuitenkaan nähnyt undujen parittelevan kertaakaan vaikka kovasti olivat jo kotia pesäkolonsa kanssa leikkineet. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme, kun yleensä undut tykkäävät harrastella tiputanssia ihmisten ollessa pois näköpiiristä. Siis yleensä...mutta ei ilmeisesti tämä meidän pari, kun perjantaina oli orrella semmonen "bow chicka bow wow"-show menossa, että meinas hurmiossaan koko pari tippua orrelta alas. Joku voisi myös tulla kertomaan meidän undulaateille, että kaikissa undulaatti opuksissa lukee parittelun kestävän muutaman sekunnin eikä puolta minuuttia seitsemän kertaa peräjälkeen! ;D Jos tuosta sessiosta ei tule hedelmöittyneitä munia niin ei sitten hitto mistään :D 


Jos Törpöllä tärppäsi niin undujen ensimmäinen muna saattaisi pyörähtää pesäpönttöön ensi viikonloppuna ^_^


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti